Bokbacken.net © 2007

 

 

 


Utmärkta alternativ till dyra program!

 

Jag har samlat ihop länkar till bra program, här presenterar jag några.

Det kostar en del att vara laglig när det gäller program till datorn, men det behöver inte bli så dyrt, gratisprogram finns det gott om och en hel del är synnerligen bra. Här är information om de program som jag har erfarenhet av samtliga är på svenska om inget annat anges.

Antivirus

Låt oss börja med det viktigaste, antivirus program, tyvärr absolut nödvändigt att ha i datorn och att uppdatera dagligen, mitt förstahandsval här går till avast! 4 Home som jag själv använt ett bra tag nu, det är kostnadsfritt, men kräver att du registrerar dig och får en registreringskod. Om du absolut inte vill registrera dig så kan du istället välja AVG Anti-Virus Free Edition, det är ungefär lika bra, men finns inte på svenska.

Det räcker dock inte med antivirus program idag, du bör komplettera med ett program som stoppar och tar bort spion program och annan "ohyra" i datorn, ett bra program i det avseendet är Spyware Terminator

Nytta

Office: För att använda datorn till något vettigt så måste man ju ha ett ordbehandlingsprogram, och helst även ett kalkylprogram, och då finns det bara ett val: OpenOffice.Org fullt i klass med det vanligaste Office paketet, kan både läsa och skriva dokument i samma format, så det går bra att ta med dokument från jobbet eller skolan och arbeta på dem hemma. 

Publisher: OpenOffice.Org har det mesta, dock inget Desktop Publishing program, Scribus är troligen det bästa som finns tillgängligt på gratismarknaden. Det kan använda sig av samma clipartbilder som Inkscape (de som finns på openclipart.org).

Bilder 1: Att hantera bilderna från digitalkameran kan vara kul men jobbigt, och det finns en uppsjö av program för att fixa till bilderna, Google:s Picasa är ett lättanvänt och bra alternativ, vill du göra mer avancerade saker så kan du titta på paint.net som är någorlunda lättanvänt.

Bilder 2: Gör du illustrationer (vektor grafik) så kan Inkscape vara programmet för dig, det kan öppna Adobe Illustrator filer och en del annat också, är byggt för svg formatet, dessutom finns det mängder med gratis clipart bilder på openclipart.org, dessa är i svg och pgn formaten.

PDF läsa: De flesta dokument som man hämtar på webben är idag PDF-filer, troligen har du redan Adobe Acrobat Reader som fungerar bäst, men den tar ganska lång tid att starta, det finns en betydligt snabbare läsare som heter Foxit Reader, den kan nästan allt som originalet kan, dock är den begränsad bl.a. i formulärläge och ifyllnadsstöd.

PDF skapa: Om du väljer att använda OpenOffice.Org så har det inbyggt stöd för att spara dokument som PDF-filer, men om du vill kunna göra det från alla dina program i datorn så kan du installera PDF Creator, det enda du behöver göra efter att du installerat det är att skriva ut till skrivaren PDF Creator så skapas en PDF-fil av ditt dokument.

Packning: ZIP, LHA, RAR, 7z etc. känner du igen alla förkortningar? Det handla om packade filer, Windows XP har stöd för ZIP men resten kan ställa till problem, IZArc kan hantera i stort sett alla packade filer så slipper du ha 10 olika program för att kunna packa upp filerna.

Säkerhet

CD/DVD Bränning: Är du inte nöjd med programmet som följde med datorn, eller köpte du en ny brännare utan program, CDBurnerXP är gratis och klarar CD, DVD, BlueRay och hddvd!!

Dataräddning: Har du problem med minneskortet till kameran, datorn kan inte läsa det, eller du råkade formatera om det? Det behöver inte vara kört PC Inspector Smart Recovery kan hitta det mesta på kortet igen, detta program är på engelska. Har du råkat radera något på hårddisken så har de ett annat program, PC Inspector File Recovery, och det är på svenska.

Backup online: (båda på engelska) Här har jag hittat en gratistjänst (Mozy) som ger dig 2 GB (2,25Gb om du använder min link här till höger) gratis lagringsutrymme. Det fungerar väldigt smidigt dels med backup mallar som du kryssar i för att ange vad du vill säkerhetskopiera, och dessutom kan man bläddra sig fram och markera specifika kataloger och filer. 2Gb räcker ganska långt om du bara vill säkerhetskopiera dokument och mail, men om du även vill ha med dig bilder och musik så räcker inte gratistjänsterna längre. Du kan uppgradera Mozy till obegränsat utrymme för $4.95/månad eller teckna 1 år och få en månad fritt (2 år ger 3 fria månader).
En annan tjänst med obegränsat backuputrymme för endast $49.95/år (under 350:- om dollar ligger under 7kr) är Carbonite. Oerhört lättanvänt, installera deras program, sedan öppnar du utforskaren högerklickar du på den mapp du vill säkerhetskopiera och väljer "Carbonite -> Back this up" sedan sköts allt i bakgrunden.
Om du väljer att prova det via min länk så får du 15 dagar fritt för att utvärdera det, om du väljer att köpa det så får du en extra månad gratis, samtidigt som jag får förlängnig på mitt abbonemang för att jag rekommenderade dig att använda det.

Vilken är bäst av de båda? Det är ganska svårt att bedöma, båda är lättanvända fast på olika sätt, men Mozy är det mer kraftfulla paketet med betydligt fler tjänster, det finns även ett paket för företag och backup av servern med stöd för SQL Databaser och Exchange e-post. Till företag är priset lite högre, $47.40/år + $6/Gb, så med 10Gb kostar MozyPro $107.40/år (ca 750Kr) vilket är oerhört billigt om man jämför med alla andra liknande tjänster!

 

Är en länk felaktig eller har du frågor? Skicka ett mail till freeware@bokbacken.net

 


Här är länkarna för att ladda ner programmen! 

 

Antivirus


avast! 4 Home

AVG Anti-Virus Free

Spyware Terminator

 

Nytta

OpenOffice.Org 

Scribus

Picasa

paint.net

svenska till paint.net

Inkscape 

openclipart.org

Adobe Acrobat Reader

Foxit Reader

PDF Creator  

IZArc

Säkerhet

CDBurnerXP

Smart Recovery

File Recovery

Mozy
Backup online

Carbonite
Backup online